maandag 21 september 2009

Nobelprijs voor Bob Dylan?

http://cmp.roularta.be/cmdata/Images/site72/kanalen/boeken/boeken5/dylan300.jpg


Al jaren gaan er stemmen op om Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur toe te kennen, maar dit jaar lijkt de kans groter dat het er ook echt van gaat komen.
De Deense literatuurprofessor Anne-Marie Mai van Odense University heeft zich openlijk uitgesproken voor Dylan omdat hij als dichter de lyriek vernieuwd heeft.

Ieder jaar krijgt de jury die beslist over de Nobelprijzen zo'n 300 namen voorgedragen. Literatuur- en linguïstiekprofessoren, vroegere winnaars, leden van de Zweedse Academie en vertegenwoordigers van auteursverenigingen kunnen kandidaten aandragen. Al jaren wordt de naam van Bob Dylan gefluisterd als mogelijke kanshebber.

Naar goede gewoonte brengt niemand de naam naar buiten van de kandidaat die ze aanbevolen hebben. Professor Anne-Marie Mai doorbreekt die ongeschreven wet omdat het vorige hoofd van de Academie over de Amerikaanse literatuur had gezegd dat die "onwetend en afwezig is in de internationale debatten".

Anne-Marie Mai acht de tijd nu rijp om openlijk te pleiten voor Bob Dylan. Hij heeft, zo schrijft ze in de Deense krant Politiken, met zijn hoogstaande dichtwerken al meer dan veertig jaar "de experimentele romantische en modernistische tradities van de wereldliteratuur verder gevoerd en met populaire uitdrukkingsvormen versmolten."

De schoonheid, onrust en kracht van zijn teksten plaatsen Dylan op gelijke hoogte met schrijvers als Alexander Poesjkin, Charles Baudelaire, Walt Whitman, Johann Wolfgang Goethe en John Keats.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt op een donderdag in oktober uitgereikt. Als Bob Dylan de Nobelprijs krijgt is het voor het eerst dat een schrijver van liedteksten de prijs in de wacht sleept.

BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten