maandag 21 september 2009

Nobelprijs: daar is Dylan weer

Bob Dylan: een monument met de slagkracht van een jonge krijger.reuters
Bob Dylan: een monument met de slagkracht van een jonge krijger.reuters

  • maandag 21 september 2009
BRUSSEL - Bij de speculaties over de Nobelprijs Literatuur, die in oktober wordt uitgereikt, duikt de naam van Bob Dylan weer op.
De Deense literatuurdocente Anne-Marie Mai maakte eind vorige week aan het dagblad Politiken bekend dat ze de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan genomineerd heeft voor de Nobelprijs literatuur. Ze zegt dat ze lang niet de enige is.

De professor, gespecialiseerd in Scandinavische vrouwenliteratuur, vindt de tijd rijp om openlijk over de kansen van Bob Dylan te debatteren. Zeker na de uitlatingen van Horace Engdahl, de secretaris van het comité dat de prijs uitreikt. Engdahl liet zich geringschattend uit over de kansen van Amerikaanse auteurs.

Op literaire roddelfora wordt gemengd gereageerd op de ‘geheimtip'. Bob Dylan circuleert al op de verlanglijstjes voor de Nobelprijs sinds de jaren negentig.

Volgens Anne-Marie Mai schuilt er in zijn songteksten ‘schoonheid, onrust en kracht'. Hij is een eigentijds dichter die met teksten als ‘Desolation row' de lyriek vernieuwde.

Vorig jaar won de Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clézio de beroemde onderscheiding. Elk jaar krijgt de Zweedse academie ongeveer driehonderd nominaties binnen van literatuur- en taalprofessoren.www.nobelprize.org

BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten